چاپ        ارسال به دوست

جمع‌آوری داده‌های مربوط به موقعیت مکانی کاربران اندروید توسط گوگل

در صورتی که مالک یک تلفن همراه هوشمند اندرویدی باشید، شما نیز یکی از میلیارد‌ها کاربری هستید که تلفن همراه هوشمند آن‌ها داده‌های مربوط به موقعیت مکانی آن‌ها را جمع‌آوری کرده و این داده‌ها را به شرکت گوگل ارسال می‌کند.

 

براساس تحقیقات انجام‌شده توسط شرکت Quartz، گوگل از ابتدای سال جاری یعنی به مدت ۱۱ ماه است که داده‌های مربوط به موقعیت مکانی کاربران دستگاه‌های اندروید را حتی وقتی سرویس موقعیت مکانی کاملا غیرفعال است، جمع‌آوری می‌کند.

 

در این اقدام جمع‌آوری داده‌های مربوط به موقعیت مکانی لازم نیست که تلفن همراه هوشمند اندروید از هیچ برنامه‌‌ای استفاده کند، یا سرویس‌های موقعیت مکانی را فعال کند، یا حتی وجود  یک سیم کارت در دستگاه نیز ضروری نیست؛ تنها شرط لازم در این روش این است که دستگاه اندروید به اینترنت متصل شود.

 

تحقیقات نشان داد که تلفن همراه‌های هوشمند اندروید آدرس‌های برج‌های سلولی نزدیک را جمع‌آوری می‌کنند، این داده‌ها می‌توانند برای فناوری مثلث‌بندی برج‌های مخابراتی (Cell Tower Triangulation) استفاده شوند. این فناوری به صورت گسترده‌ای برای شناسایی موقعیت مکانی تلفن‌های همراه و دستگاه‌هایی که از داده‌های سه یا چند برج سلولی نزدیک استفاده‌ می‌کنند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

هر بار که دستگاه اندروید شما در محدوده‌ی یک برج سلولی جدید قرار می‌گیرد، آدرس این برج سلولی را جمع‌آوری می‌کند، وقتی این دستگاه به یک شبکه‌ی وای‌فای متصل شده و یا داده‌ی تلفن همراه آن را فعال شد، این داده‌ها را برای گوگل ارسال می‌کند.

 

از آن‌جایی که مولفه‌ای که مسئول جمع‌آوری داده‌های موقعیت مکانی است در سرویس ارسال اطلاعیه‌ی هسته‌ی اندروید که  Firebase Cloud Messaging نام دارد و اطلاعیه‌ها و پیام‌ها را در سامانه‌ عامل مدیریت می‌کند، قرار داده شده است، نمی‌توان این مولفه را غیرفعال کرد و این مسأله به این‌که چه برنامه‌هایی را روی دستگاه اندروید نصب شده است مربوط نمی‌شود، حتی با با برگرداندن تنظیمات تلفن همراه به تنظیمات کارخانه و یا خارج کردن سیم کارت از دستگاه نیز امکان غیرفعال‌سازی این مولفه وجود ندارد.

 

وقتی شرکت Quartz در رابطه با این مسأله یعنی به ‌اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی با گوگل تماس گرفت، سخنگوی این شرکت پاسخ داد:‌ «ما شروع به استفاده از کد شناسه‌ی سلولی به عنوان یک سیگنال اضافی برای بهبود سرعت و عملکرد تحویل پیام‌ کرده‌ایم.»

 

اگرچه هنوز معلوم نیست که اطلاعات برج سلولی که به شناسایی یک برج سلولی خاص کمک می‌کند، چگونه می‌تواند به بهبود عملکرد تحویل پیام گوگل کمک کند، اما این حقیقت که سامانه عامل تلفن همراه این شرکت داده‌های موقعیت مکانی را جمع‌آوری می‌کند، یک نمونه‌ی کامل از نقض حریم خصوصی کاربران است.

گوگل حتی در سیاست حفظ حریم خصوصی خود درباره‌ی جمع‌آوری داده‌های مربوط به موقعیت مکانی اشاره می‌کند که از دستگاه‌هایی که از سرویس‌های این شرکت استفاده می‌کنند، اطلاعات موقعیت مکانی را جمع‌آوری خواهد کرد، اما مشخص نکرده است که آیا از دستگاه‌هایی اندرویدی که تمام سرویس‌های مربوط به موقعیت مکانی در آن‌ها غیرفعال است نیز این داده‌ها را جمع‌آوری خواهد کرد یا خیر.

 

در سیاست حفظ حریم خصوصی گوگل آمده است: «وقتی شما از سرویس‌های گوگل استفاده می‌کنید، ممکن است ما اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی واقعی شما را جمع‌آوری و پردازش کنیم. ما از فناوری‌های مختلفی از جمله آدرس آی‌پی، جی‌پی‌اِس، و حسگرهای دیگری که این توانایی را دارند که با استفاده از دستگاه‌های مجاور، نقاط دسترسی وای‌فای، و برج‌های سلولی اطلاعاتی برای گوگل فراهم کنند، برای تعیین موقعیت مکانی استفاده می‌کنیم.»

 

علاوه‌بر این، جمع‌آوری اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی به هیچ‌یک از مدل‌های تلفن همراه با سامانه عامل اندروید و یا یک سازنده‌ی خاص محدود نمی‌شود، زیرا شرکت گوگل تا قبل از تماس با Quartz، ظاهرا داده‌های برج‌های سلولی را از طریق تمام دستگاه‌های اندروید جدید جمع‌آوری کرده است.

 

اگرچه این شرکت می‌گوید که هرگز این داده‌های مربوط به موقعیت مکانی که از دستگاه‌های کاربران جمع‌آوری کرده است را ذخیره نکرده و مورد استفاده قرار نداده است و اکنون اقداماتی برای پایان دادن به این کار انجام می‌دهد، اما وقتی کاربری وارد یک مغازه یا رستوران می‌شود، از این داده‌ها می‌توان برای تبلیغات مبتنی‌بر موقعیت مکانی استفاده کرد.

 

شرکت گوگل گفت:‌ «تلفن‌های همراه اندروید فقط تا پایان ماه جاری داده‌های مربوط به موقعیت مکانی برج‌های سلولی را جمع‌آوری کرده و به گوگل ارسال خواهند کرد.»

منبع: 


٠٩:٥٤ - شنبه ٤ آذر ١٣٩٦    /    شماره : ٢٩٥٠    /    تعداد نمایش : ٥٠٨



خروج